Auditor aan het woord: Rolf Mak van DEKRA
Stichting Zwembadkeur is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk met passie voor de zwembadbranche. Het doel is om de zwembaden in Nederland zo veilig en schoon mogelijk te krijgen en te houden middels het Keurmerk Veilig & Schoon. Bij de jaarlijkse audit wordt beoordeeld of het zwembad aan de kwaliteitseisen voldoet. Deze audits worden, in opdracht van Stichting Zwembadkeur, uitgevoerd door auditoren van de onafhankelijke keuringsbureaus DEKRA en EBN Certification. De auditoren hebben ruime ervaring. Zij werken niet alleen voor het Keurmerk Veilig & Schoon, maar voeren daarnaast audits uit voor ISO-normeringen.
Hoe kijken de auditoren aan tegen het Keurmerk Veilig & Schoon? Zien zij verbeterpunten? En hebben zij tips voor de Keurmerkhouders? Aan het woord is Rolf Mak. Hij werkt als auditor voor DEKRA.
Wat is jouw ervaring als auditor?
“Mijn carrière als auditor begon 22 jaar geleden in de auto- en transportsector. Sinds 2009 voer ik audits uit voor ISO 9001 en geaccrediteerde systemen. Mijn werk is afwisselend. Naast het uitvoeren van audits leid ik ook auditoren op en verzorg trainingen voor auditoren. Daarnaast ben ik binnen DEKRA inhoudelijk verantwoordelijk voor schema’s. De letterlijke betekenis van het woord auditor is ‘toehoorder’. Als auditor is het belangrijk dat je goed kunt luisteren naar wat er wordt gezegd en dan vooral naar wat er écht wordt gezegd en het allerbelangrijkste: wat wordt er niet gezegd.”
Hoe lang ben je als auditor betrokken bij het Keurmerk Veilig & Schoon?
“DEKRA is sinds januari 2021 als keuringsbureau verbonden aan het Keurmerk. Wij startten tegelijk met het Handboek versie 2021. De datum van mijn eerste audit weet ik nog precies. Dat was 31 maart 2021 bij een zwembad in het midden van het land. Dit Keurmerk past heel goed binnen de visie van DEKRA en is bij uitstek een schema waarbij we heel graag bij betrokken zijn, doordat het over veiligheid gaat.”
Hoe kijk je aan tegen Keurmerk in relatie tot andere sectoren, branches of keurmerken?
“Het Keurmerk Veilig & Schoon is een keurmerk waar vanuit de organisatie echt aantoonbaar veel aandacht aan wordt besteed. Er is veel kennis, kunde en aandacht en er is ontzettend goed nagedacht over de criteria en het Handboek. Als auditoren worden we goed ondersteund, zodat wij ons werk zo optimaal mogelijk kunnen doen. Vergeleken bij andere keurmerken steekt dit Keurmerk er met kop en schouders bovenuit. Ieder auditrapport dat wij, voorzien van ons advies, aanleveren bij Stichting Zwembadkeur wordt heel goed gelezen. Je merkt dat er vanuit de organisatie om wordt gegeven om hoe het gaat. Ik ken ook keurmerken waarbij de schema’s al jaren niet meer zijn aangepast en waarbij er veel wisselingen zijn binnen de organisatie. Als auditor ben ik heel blij met de professionaliteit en de betrokkenheid van Stichting Zwembadkeur.”
Wat zijn volgens jou de sterke punten?
“De relevantie vind ik een sterk punt. Ik snap er echt niets van dat er nog zwembaden zijn die het aandurven om geen Keurmerk Veilig & Schoon te hebben. Zonder dit Keurmerk kunnen zij niet garanderen dat het goed is.”
Waar zie je verbeterpunten?
“De consument zou bij zijn zwembad om de hoek moeten navragen of het bad in het bezit is van dit Keurmerk. En zo niet dan zouden zij de vraag moeten stellen wat er niet in orde is en waarom ze geen Keurmerk hebben.”
Heb je nog tips voor Keurmerkhouders?
“Tijdens de audits zie ik dat veel dingen informeel gaan, zoals werkoverleggen. Mijn tips zijn: zorg dat er een duidelijke structuur is. Plan een paar overlegmomenten per jaar, maak een simpele en werkbare agenda met vaste bespreekpunten, zorg voor jaarlijkse evaluatiemomenten, zorg voor een eenvoudig registratiesysteem voor dingen die niet goed gaan. Maak het laagdrempelig. Noteer liever 10 dingen teveel dan 1 te weinig. Laat het Keurmerk leven in de organisatie. Maak er een managementtool van en gebruik het als hulpmiddel voor het aansturen van je organisatie. Je kunt het zien als een stuk gereedschap dat je richting geeft.”