Auditor aan het woord: Michel van Ipenburg van EBN
Stichting Zwembadkeur is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk met passie voor de zwembadbranche. Het doel is om de zwembaden in Nederland zo veilig en schoon mogelijk te krijgen en te houden middels het Keurmerk Veilig & Schoon. Bij de jaarlijkse audit wordt beoordeeld of het zwembad aan de kwaliteitseisen voldoet. Deze audits worden, in opdracht van Stichting Zwembadkeur, uitgevoerd door auditoren van de onafhankelijke keuringsbureaus DEKRA en EBN Certification. De auditoren hebben ruime ervaring. Zij werken niet alleen voor het Keurmerk Veilig & Schoon, maar voeren daarnaast audits uit voor ISO-normeringen.
Hoe kijken de auditoren aan tegen het Keurmerk Veilig & Schoon? Zien zij verbeterpunten? En hebben zij tips voor de Keurmerkhouders? Vandaag is Michel van Ipenburg aan het woord. Hij werkt als auditor voor EBN Certification.
Wat is jouw ervaring als auditor?
“Na een carrière van 25 jaar in het bedrijfsleven en bij de overheid ben ik in januari 2018 gestart als auditor. Ik voer audits uit voor ISO 14001 en ISO 9001. Dit zijn internationale normen die organisaties helpen om hun kwaliteits- en milieubeheer te verbeteren. Daarnaast ben ik auditor voor de CO2 prestatieladder. Wat ik zo leuk vind aan mijn rol als auditor? Ik vindt het geweldig om bij een bedrijf op bezoek te gaan en te zien hoe ze proberen om dingen goed te doen, zaken te organiseren en te verbeteren. Waar het kan, probeer ik altijd nog een zetje te geven zodat de eisen uit de norm nog beter worden ingevuld en de toegevoegde waarde voor de organisatie groter is.”
Hoe lang ben je als auditor betrokken bij het Keurmerk Veilig & Schoon?
“In het najaar van 2023 ben ik gevraagd door EBN of ik interesse had er een schema bij te gaan doen. Dat bleek het Keurmerk Veilig & Schoon te zijn. Aangezien ik altijd wel een voorstander ben van verbreding van werkzaamheden ben ik gaan meelopen met een collega-auditor. Er zit een duidelijke technische link in het Handboek van het Keurmerk en als techneut past dat me wel.”
Hoe kijk je aan tegen Keurmerk in relatie tot andere sectoren, branches of keurmerken?
“Toen ik het Handboek voor het eerst zag, realiseerde ik meteen wat een werk er is verzet door Stichting Zwembadkeur. Het is enorm uitgebreid. Alle aspecten die van belang zijn voor de veiligheid van een zwembad zijn erin verwerkt. Ik denk ook dat het is goed dat dit Keurmerk er is voor zwembaden. Als auditor heb ik tot nu toe alleen maar positieve ervaringen. Ik vind het leuk om in zwembaden te komen en te zien hoe het Handboek wordt ingevuld.”
Wat zijn volgens jou de sterke punten?
“Binnen dit Keurmerk zijn alle aspecten die van belang zijn voor de bedrijfsvoering van een zwembad meegenomen. Daarnaast worden de criteria continu doorontwikkeld. Ik zie wel bij andere normen dat er jaren over wordt gedaan om met aanpassingen te komen. Binnen het Keurmerk wordt dit structureel goed opgepakt. Dat vind ik sterke punten van Stichting Zwembadkeur.”
Waar zie je verbeterpunten?
“Het is nog te vroeg om dat te zeggen. Vanaf begin dit jaar voer ik deze keuringen en audits uit. Wellicht kan ik in een later stadium wel aangeven of ik nog verbeterpunten zie.”
Heb je nog tips voor Keurmerkhouders?
“Breng de documenten onder in een mappenstructuur, bij voorkeur digitaal, die overeenkomt met de inhoudsopgave van het Handboek. Dat maakt het verloop van de audit een stuk makkelijker.”