Zwembadkeur

Veilig & Schoon

5 tips voor zwembaden om binnen een week weer operationeel te zijn

Tip 1 Legionellabeheersing
Hoewel de douches dicht blijven is het belangrijk te zorgen dat de accommodatie legionellaveilig is. Tijdens de lockdown werd er veel minder water verbruikt in de zwembaden, wat de kans op een legionella besmetting verhoogt. Veel zwembaden hebben daarom tijdens de lockdown beheersmaatregelen uitgevoerd om het water in de leidingen regelmatig te verversen en legionellaspoelingen uitgevoerd. Overtuig uzelf ervan dat alle legionellarisico’s gedekt zijn. Zorg ervoor dat de douches niet per abuis geactiveerd kunnen worden.

Tip 2 Opwarmen zwembadwater
Zorg dat het opwarmen van het zwembadwater langzaam gebeurt. Tijdens te snel opwarmen kunnen bouwkundige spanningen ontstaan waardoor er tegelschade kan ontstaan. Het zou jammer zijn dat nu net voor de opening een onveilige situatie ontstaat door scherpe randen in het bad. Een opwarming van 1°C per 24 uur is over het algemeen langzaam genoeg. Raadpleeg bij twijfel een bouwkundig adviseur. Als door deze maatregel de temperatuur van het water op 16 maart niet op het gewenste niveau kan zijn, moet u overwegen om één of meerdere dagen later open te gaan, of om een lagere temperatuur voor de zwemmers te accepteren.

Tip 3 Water- en luchtbehandeling
Zorg dat de techniek een aantal dagen voor de heropening op de juiste setpoints staat. Hanteer voor de desinfectie van het water de in de richtlijn genoemde waardes (1.2 mg/L vrij chloor en zuurgraad van 7.2 pH), of een andere combinatie uit het groene/gele gebied van figuur 1 uit de richtlijn ‘Veilig zwemmen in Coronatijd’. Voor de luchtbehandeling geldt nog steeds dat recirculatie is toegestaan. Zorg ervoor dat de ventilatoren wel op 80-100% capaciteit functioneren gedurende de openingstijden en niet een bezetting gestuurde regeling (bijvoorbeeld op CO2). Eventuele aerosolen verdwijnen dan het snelste. Recreatieve elementen blijven nog uit, maar worden wel dagelijks geschakeld om te voorkomen dat hier legionellaproblemen kunnen ontstaan.

Tip 4 Coronamaatregelen
Zorg dat alle aanduidingen voor de coronamaatregelen goed zichtbaar zijn en vernieuw ze daar waar nodig. Het is belangrijk om de routing in het zwembad zo te kiezen dat er zo min mogelijk kruisingen zijn tussen komende en vertrekkende zwemmers. De RIVM maatregelen blijven van kracht, de belangrijkste zijn: blijf thuis als u ziekteverschijnselen hebt, houdt minimaal 1.5 meter afstand en draag een mondkapje in openbare ruimtes, dus ook in de zwembaden. Zorg dat het mondkapje niet nat wordt, want dan geeft het kapje minder bescherming. Neem een reservekapje mee voor het geval het mondkapje toch nat wordt. In het zwembad mag het mondkapje af.

Tip 5 Desinfectie
Zorg dat oppervlakken die regelmatig worden aangeraakt, zoals klinken en relingen, regelmatig worden gedesinfecteerd. Dit geldt ook voor lesmateriaal. Gebruik het lesmateriaal zo min mogelijk en spoel het goed af in het zwembadwater na gebruik. We hebben wel te maken met versoepelingen maar de besmettingscijfers zijn nog steeds hoog en we willen niet worden geconfronteerd met verspreiding van het coronavirus via de zwembaden.

Wij danken Hellebrekers Water & Leisuretechniek om deze tips met ons te delen.

Recente berichten

Meer Nieuws